Gyakran Ismételt Kérdések

Mire jó az SPM?

Elsősorban a pénzügy mesterszak valamint a biztosítási és pénzügyi matematikai mesterszak elvégzéséhez adja meg az alapokat. 

A bolognai-tantervű (BA, Bsc, MA, Msc) egyetemi képzések bevezetése előtti időkben sem volt könnyű pénzügyesként (befektetéselemzőként) a negyed-ötöd év elvégzése (a mai Msc), mert a modern pénzügyi, vagy kockázatkezelői ismeretek több matematikát kívánnak, mint a hagyományos gazdálkodási közgazdász feladatok. A mostani Bachelor-képzésen a matematika/statisztika-oktatás a hagyományos közgazdász feladatokat célozza meg, ami nem elég a modern pénzügyekhez.

 

Nem elég, amit alapképzésben tanulok?

Sok gazdálkodási szakfeladat elvégzésére elég, de a magasabb hozzáadott értékű, jellemzően kvantitatív pénzügyi ismeretekhez már kevésnek bizonyulhat. Régen a Közgázon legalább négy félév matematika, két félév statisztika, számítástechnika és ökonometria is helyet kapott az első három év képzésében. Ez akkor elég volt a pénzügyesek számára is. Mára ez az óraszám lecsökkent. Az SPM ezt a régi színvonalat hozza vissza, és célja a lehetőség szerint ezt egy kicsit meg is haladni.

 

Mi a különbség az SPM és az SPM-IMP között?

Az IMP-esek erősebb közgazdasági és számítógépes modellezési ismereteket kapnak. Nagyon sok pénzügyes téma szorosan kapcsolódik a közgazdaságtan kérdéseihez, aki kicsit “mögé is szeretne látni” a pénzügyeknek, az SPM-IMP-et vegye fel.

 

Mennyire erős ez a matek? Fogom bírni?

Aki szorgalmas, rendszeresen gyakorolja a példákat, készül és nem volt rossz középiskolában matematikából, annak nem okozhat gondot, sőt! Mivel nagyobb az óraszám, így jobban a dolgok mögé lehet látni, sokkal dinamikusabban elsajátíthatók az új ismeretek és élvezetesebb is!

Nem olyan absztrakt a matematika, mint például a gazdaságelemzőké, de azért lényegesen több, mint az alapképzés tárgyain.

Kisebb méretű csoportos szemináriumok vannak, ahol valóban meg lehet érteni az anyagot, kellő kitartással. Ezen felül felsőbb éves SPM-es hallgatók – a tárgy demonstrátorai – hetente tartanak konzultációt, hogy a tananyagot még könnyebb legyen elsajátítani és begyakorolni. A konzultációkon való részvétel nagyon ajánlott, mivel a tananyag begyakorlása mellett tippeket és trükköket is megismerhetnek a hallgatók.

 

Mi történik akkor, ha mégsem megy?

Általában ez ritkán esik meg, bár nem ígérjük, hogy minden vizsga és tananyag “sétagalopp”. A matematika tárgyakat alapszakon újra kell csinálni – esetleg egy különbözeti vizsgával, a többi tárgyat elfogadják az alap helyébe. A Matematika tanszéken Megyeri Krisztina és Medvegyev Péter tanárok az SPM programok matematika tárgyainak felelősei. Aki képzés első három matematika tárgyát megcsinálja, annak az alapszakos két matematika tárgya is teljesítettnek számít, tehát onnantól a képzés feladása nem jár semmilyen hátránnyal a képzést fel nem vett hallgatókhoz képest.

 

Ha még nem tudom, hogy mit szeretnék később csinálni, akkor is érdemes az SPM-képzést elkezdeni?

Minél többet lát és tapasztal az ember, annál jobban alkalmazkodik az új helyzetekhez, annál inkább lehet sikeres. Sokan vannak olyanok, akik egész konkrétan használják fel a szerzett tudást mindennapjaikban, vannak olyanok, akik közvetlenül szinte semmit, de nem bánták meg, hogy komolyabban vették az egyetemet. Akiben van egy kis “matekos” véna, az általában szereti a programot, de szorgalom és kitartás is kell, a nélkül sem megy.

Aki úgy érzi, bejön neki az, hogy gazdasági kérdésekkel számolósabb, matekozósabb, akár programozósabb stílusban foglalkozzon, itt a helye!

 

Hogyan zajlik az SPM-es tárgyfelvétel? Milyen tárgyakat kell felvennem?

Az SPM képzés tárgyainak egy része az alapszakos tárgyak helyett veendő fel, más része pedig a szabadon választható tárgyak terhére.

A Fejezetek a matematikából I-II tárgyakat a Matematika I-II helyett kell felvenni, a Vállalati pénzügyek (SPM)-et az alap Vállalati pénzügyek helyett, az SPM-es Statisztika I-II-t az alap Statisztika I-II helyett, illetve az IMP képzés Mikroökonómia I. tárgyát az alapszakos Mikroökonómia helyett. A többi tárgy nem helyettesít alapszakos kötelező tárgyat, azokat plusz tárgyként kell elvégezni.

A Neptun a 0. regisztrációs héten nyílik meg. Ekkor érdemes minden alapszakos tárgyat felvenni. Az SPM-es tárgyak a felvételit követően jelennek meg a Neptunban egy másik mintatantervként. Ekkor lehet felvenni az SPM-es tárgyakat (első félév esetében a Fejezetek a matematikából I. tárgyat) és leadni az alapszakosakat (első félév esetében a Matematika I. tárgyat).

 

Ki az akihez fordulhatok, ha valamilyen SPM tantárgyfelvételi kérdésem, problémám van?

A program koordinátorához, Dömötör Barbarához. Ha őt nem lehetne elérni, a Befektetések Tanszéken többen is segítenek. A Diákszervezet vezetősége is bármikor szívesen segít.

 

Vannak ajánlott tárgyak, illetve a tantárgyi szerkezetben meg nem hirdetett, de elindított SPM-es órák. Fel kell ezeket vennem?

Néhány tanszék felajánlja, hogy külön csoportban kezeli az SPM-eseket. Ez általában nem jelent extra tananyagot, de több odafigyelést igen. Nem kötelező ide jelentkezni, de mindenképpen érdemes. A választható SPM-es tárgyak is ajánlottak ugyan, de nélkülük is el lehet végezni az SPM-programot.

 

A többletteljesítmény többletkredittel is jár. Belefér a keretbe?

Az SPM program belefér az államilag támogatott kreditkeretbe.

Azonban, mivel a többlet krediteket a választható tárgyak terhére írják, kevesebb választható tárgyat kell/lehet teljesíteni. Mindenkinek javasoljuk, hogy figyeljenek a kreditek számára az órarendjük tervezésekor! Aki úgy gondolja, hogy a kereten felül is vesz fel tárgyakat (pl. extra idegen nyelv óra, stb.), számoljon azzal, hogy keretének túlcsordulása esetén a Karnak be kell fizetni az ezért járó összeget.

 

Mit csináljak, ha a programra szeretnék jelentkezni?

Jelentkezni kell a felvételi tesztre a Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék oldalán található formon.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s