SPM képzés

Speciális Pénzügyi-Matematikai Alapképzés

Felvehetik: pénzügy és számvitel, alkalmazott közgazdaságtan, gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás, közszolgálat alapképzési (BA) szakok I. éves hallgatói közül azok, akik a programra felvételt nyernek (felvételi időpontja: 2013.09.05.)

Tervezett létszám: 40-80 fő (kb. fele SPM, fele SPM-IMP)

Programfelelős:
Száz János, egyetemi tanár, janos.szaz@uni-corvinus.hu
Programkoordinátor:
Havran Dániel, egyetemi adjunktus, daniel.havran@uni-corvinus.hu

Mire jó az SPM?

Az SPM a Budapesti Corvinus Egyetem elsősorban pénzügy és számvitel, gazdálkodási valamint alkalmazott közgazdaságtan alapképzési (BA) szakos hallgatói számára összeállított program. A hallgatók a választható tárgyaik órakeretére vehetnek fel egy blokkban emelt szintű pénzügyi és matematikai jellegű tárgyakat.

Elsődleges célja megadni, begyakoroltatni azokat a módszertani alapokat, amelyekkel a pénzügy MSc kurzusok elvégezhetők. Az SPM elvégzése nem előfeltétele a későbbi pályaválasztás egyik elemének sem, az itt megszerzett és elmélyült ismeretek jelentik a hasznot a programot elvégzőknek. Az SPM program tekinthető egyfajta mesterelőkészítő kurzusnak, vagy időben előrehozott, az MSc szintre hozó tárgy


Az SPM-et a 2012/13-as tanévben két szinten indítjuk. A képzés két szintje:

  • SPM: emelt szintű matematika, statisztika és pénzügy képzés
  • SPM-IMP: emelt szintű matematika, statisztika és pénzügy + közgazdaságtan

SPM: Emelt szintű matematikai, statisztika és pénzügyi ismereteket adó program. Az egyetemi alapképzés matematika oktatásához képest nagyobb óraszámban és más struktúrában (négy féléven keresztül) hallgatják a program résztvevői a matematikai tárgyakat. Az emelt óraszám azt a mélyebb megértést és elsajátítást biztosítja, amely a pénzügy (befektetéselemző) és kvantitatív pénzügy mester szakok sikeres elvégzéséhez elengedhetetlen.

SPM-IMP: Az SPM programot meghirdetjük az Intenzív Módszertani Program keretében is. Az Intenzív Módszertani Programnak komoly hagyománya van egyetemünkön. Az Intenzív Módszertani Program emelt szintű módszertani tudással is rendelkező közgazdászok képzését célozza, célozta meg. Az SPM-IMP program magában foglalja a teljes SPM programot (tehát a matematika tárgyakat velük együtt tanulják), ezen felül a közgazdasági tárgyak esetén is magasabb szintű ismereteket nyújt.

Az IMP-ről érdemes néhány szót ejteni. Az IMP-en (Intenzív Módszertani Programok) belül két képzést ajánl az egyetem, egy pénzügyest és egy közgazdaságit:

  • SPM-IMP (Speciális Pénzügyi-Matematikai) képzés, (G, és K-karosoknak)
  • SKM-IMP (Speciális Közgazdasági-Matematikai) képzés, (K-karosoknak).

Az SPM elvégezhető IMP nélkül is, de igazán az IMP-en érdemes csinálni.


Az IMP program felelőse: Csekő Imre egyetemi docens, Matematikai Közgazdaságtan és Gazdaságelemzés Tanszék.
Jelenleg az IMP programokon belül közgazdasági (SKM-IMP) és pénzügyi (SPM-IMP) képzés indul.


Az SPM, SPM-IMP és SKM-IMP programok felvételijét egyszerre tartjuk.
A közös felvételi feladatsoron kell majd jelezni, hogy melyik programra kívánnak a pályázni. Sorrendet is meg lehet adni. Érdemes az IMP programokra jelentkezni, a teszten magasabb pontot elérőket ide várjuk.
Idén összesen kb. 80 fő kezdheti meg emelt szintű pénzügyes tanulmányait, közülük kb. 40 fő SPM-IMP-esként, 40 fő SPM-esként.

Az SPM-es matematika, statisztika és vállalati pénzügy tárgyakat az eredeti alapozó képzés tárgyai helyett és nem mellé kell felvenniük a hallgatóknak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s